woensdag 15 februari 2012

Stenen gooien!


Natuurlijk wordt in het casino volop gedobbeld, zowel online als offline. Wie kent bijvoorbeeld het beroemde spel met de vijf dobbelstenen, 5 dice, niet? Dit spel is bij ons beter bekend als yahtzee. En wat dacht u van sevens? Het spel waarbij u moet proberen een totaal van 7 punten op tafel te dobbelen?
Voor de fervente pokeraars is er chapeau. Dat is een pokerspel, maar dan met dobbelstenen in plaats van kaarten. Pokerdobbelstenen zijn, net als gewone dobbelstenen, zesvlakkig. Op elk vlak staat een van de spelkaartsymbolen negen, tien, boer, vrouw, heer en aas. Voor dit spel heeft men 5 van dergelijke pokerdobbelstenen nodig, en verder nog een werpbeker (de zogenaamde chapeau).
Doel van het spel is de andere spelers zo veel mogelijk strafpunten bezorgen en er zelf natuurlijk dan zo weinig mogelijk behalen. Er zijn verschillende combinaties bijeen te dobbelen, met de daarbij behorende waarden. De hoogste waarde wordt toegekend aan poker, oftewel five of a kind (dat zijn 5 dezelfde) daarna komt full house (trice, of tris, en paar) dan grote straat (5 opeenvolgende van 10 tot aas) dan kleine straat (5 opeenvolgende van 9 tot heer) dan trice, of tris of three of a kind (3 dezelfde) dan dubbel paar (2 keer 2 dezelfde) dan paar (2 dezelfde) en tot slot cadeau, of singleton (1 dezelfde, dus niets). Als twee (of meer) spelers dezelfde combinatie hebben, wint degene met de hoogste waarde op de dobbelstenen (vrouwen winnen bijvoorbeeld van tienen) of degene die de hoogste waarde heeft op de dobbelstenen die niet meedoen aan de betreffende combinatie (carrĂ© van heren met een 9 is minder waard dan carrĂ© van heren met een 10).
Voor de verdeling van de strafpunten zijn diverse varianten denkbaar. Een veel gespeelde vorm is dat alle spelers zonder strafpunten beginnen en van te voren afspreken bij hoeveel strafpunten een speler af moet vallen. Een andere vorm is dat er een pot met strafpunten is (dat kunnen fiches, lucifers, munten enz. zijn). De strafpunten worden uitgedeeld tot de pot leeg is, vervolgens vult de pot zich weer met de strafpunten van degenen die winnen. Zo raken de spelers geleidelijk hun strafpunten kwijt en is de verliezer degene die aan het einde van het spel nog de meeste strafpunten in zijn of haar bezit heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten